Pstruh na másle s pečenými bramobory

13. října 2013 v 13:20 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Už dlouho jsem nepřišla s žádným vlastním receptem. Je to z toho důvodu, že mě docela limituje škola, a tak když už vařím, tak většinou Ditu. Nicméně pár výjimek tu je a jednu z těch lepších vám dnes představuji. Vím, že například Sentencii moc nepotěším, ale ti, co mají stejně jako já rádi ryby, budou jistě souhlasit, že pstruh patří mezi ty nejchutnější . Tato příprava je navíc tak snadná, že ji zvládne opravdu každý, ale každého také ohromí. Tak hurá pro ryby. :)



Časová náročnost: 45 minut
Počet porcí: 4

Potřebujeme:
4 celé pstruhy
cca 4 lžíce másla
čerstvý tymián (lze použít i sušený)
1 citron
brambory
olej
sůl



Postup:
1.) Předehřejeme troubu na 200°.
2.) Nejprve si připravíme brambory. Já je krájím na plátky, protože se mi lépe skládají na plech a i hezky vypadají, ale záleží na vás. Na 4 porce budeme potřebovat celý velký plech, který vyložíme pečícím papírem a na něj poklademe plátky brambor. (Nové brambory jdou ponechat i se slupkou) Posypeme je tymiánem a pokapeme dostatečným množstvím oleje. Pečeme samostatně 15 minut.
3.) Nyní si pořádně nasolíme rybu - zvenčí i zevnitř (lepší více, než méně). Do břišní dutiny každého pstruha vložíme plátek másla, snítku tymiánu a měsíček citronu. Všechny ryby naskládáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem.
4.) Ryby v pekáči poklademe zbytky másla, plátky citronů a obložíme je snítkami tymiánu.
5.) Jakmile brambory strávily v troubě 15 minut, přesuneme je do spodní části trouby a do středu umístíme pekáč s rybami. Společně pečeme dalších 20 minut.

Dobrou rybí :)



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kariol Kariol | Web | 13. října 2013 v 14:37 | Reagovat

Vypadá to mňamózně! :) Ryby mám ráda a pstruh, losos a filé patří k mým nejoblíbenějším. :)
Tenhle recept vypadá dobře, navíc bych ho hravě mohla zvládnout sama, takže to příští víkend můžu zkusit. :)

2 Sentencia Sentencia | Web | 13. října 2013 v 17:10 | Reagovat

jé, to je hezký, že ses o mě takhle zmínila :)
je pravda, že ryby nepatří mezi moje oblíbená jídla. Zrovna pstruha můžu, ale jen když je grilovaný a přebije to pach "rybiny".
Přesně takhle jsme ho v létě u našich dělali na grilu a byl super :)

3 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 13. října 2013 v 20:17 | Reagovat

Hmmm, vypadá to krásně! Až dostanu výplatu pracujícího (a nikoli marodícího) jedince, chystám se vyzkoušet :-)
A stejně jako píše Sentencia - ryby moc nemusím, ale pstruha a pedevším lososa skutečně můžu. A taky candáta a štiku (= výhoda dcery rybáře :-)) - ty vřele doporučuju!

4 Cata Cata | Web | 13. října 2013 v 22:05 | Reagovat

Souhlasím, rybičky jsou mňamka! A takhle připravené budou určitě ještě víc k sežrání! :)

5 El.Michelle El.Michelle | Web | 15. října 2013 v 15:57 | Reagovat

Pstruha miluji! :))

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 16. října 2013 v 19:05 | Reagovat

[1]: :) Tak to mám radost :) Určitě dej vědět - tenhle recept je několikrát vyzkoušený :)

[2]: No, tak tohle se asi grilovanému nevyrovná, nooo.. :D To přiznávám :) Ale jsem ráda, že pstruhy nezavrhuješ :)

[3]: Dcero rybáře, neuvěřitelně závidím. Babička mi o dravých rybách vypráví tak, že mám sliny úplně všude... zároveň ale dodá jejich cenu... Nejsem dcera rybáře. :) Doufám, že budu jednou třeba jeho žena/matka/kamarádka :D
Dej vědět, jak dopadl :)

[4]: [5]: Tak to jsem ráda, že se našlo rybích fanoušků více :)

7 Vendy Vendy | Web | 19. října 2013 v 20:11 | Reagovat

Pstruzi jsou opravdu pochoutka. Já se dostanu jen k mraženým, ale jsou to první ryby po dlouhé době, které se během pečení nesmrsknou na polovinu (ten zatracený vynález obchodníků, sytit maso i ryby vodou).
Zaujala mě doba pečení, brambory peču až tři čtvrtě hodiny a pstruhy tak 30-40 minut. Možná by se hodilo napsat, jestli pečeš v normální troubě elektrické, nebo plynové, nebo horkovzdušné a v jakých teplotách. Horkovzduch totiž působí jinak než elektrická trouba a údaje se můžou lišit.
Jinak, samozřejmě, kdo chce, může si recepty i s dobou pečení a teplotou dohledat na internetu, vím, že tyto bloky o vaření máš nastaveny jinak než jen s uvedením receptů :-)

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 20. října 2013 v 13:05 | Reagovat

[7]: Já mám bohužel také nejčastěji mražené,ale chlapi občas dojdou i pro čerstvé, takže tak jednou za rok... :D Jinak rozhořčení nad vstřikováním vody do rybího masa sdílím opravdu maximálně (nejvíce zuřím u tresek a pangasia jsem už kvůli tomu naprosto zavrhla)
Děkuji za připomínku... Máš pravdu, údaje o troubě by se asi hodily přidat - zapracuju na tom :) Vůbec mi to nedošlo.
Co se týče doby pečení, tak v kuchařce, ze které jsem čerpala, se uvádějí ještě nižší. Na pstruhy mi opravdu stačí 20 minut, nicméně brambory potřebují trochu  déle. Proto je tam dávám už předtím (celkem se tedy pečou asi 35 min). Já je krájím na plátky, ale na větší kousky se určitě pečou déle :) Nemohlo by to být tím? :)
Děkuji za konstruktivní připomínky, vážím si jich a ráda zodpovím i otázky.
Nový komentář

9 Vendy Vendy | 29. října 2013 v 11:59 | Reagovat

[8]:Určitě se bude lišit, když jsou brambory na půlky, na čtvrtky nebo na p(l)átky, to máš pravdu.
A treska i pangas mě taky vytáčí, navíc mám dojem, že pangas byl zpočátku chutnější a i tresková filata se daly dělat normálně, jenže během času právě přišel nějakej geniální kretén na tenhle "vynález", jak ošulit lidi a vydělat na něčem, co je zdarma. A i když spousta lidí určitě přestala tyhle šmejdy kupovat, pořád zůstává spousta lidí, která je vesele  kupuje dál.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.