Pohankové müsli

31. října 2013 v 17:28 | Magdaléna |  Snídaně
Pohanku se snažím do svého i rodinného jídleníčku zařazovat, co to jen jde. Má totiž příznivý vliv na cévy, který je největší u květů, ale ani u plodů není úplně zanedbatelný. Všechny ženy naší rodiny trpí křečovými žilami, u pradědy se projevilo kornatění cév a děda je po mozkové mrtvici - to je důvodů víc než dost, proč na ni nezanevřít. Pohanka sama o sobě má dost specifickou chuť, která spoustě lidem nemusí být úplně příjemná. Já sama jsem si na ní ještě tak úplně nezvykla a proto ji upravuji způsobem, který její chuť trochu potlačí. Toto müsli je velmi jednoduché, voní po jablkách, medu a skořici a k ranní snídani nám vyrží v uzavřené dóze klidně i měsíc.

/recept je přirozeně bezlepkový, vegetariánský i veganský/



Časová náročnost: 40 minut (+ 2 hodiny namáčení pohanky)
Počet porcí: několik :)

Potřebujeme:
100g pohanky
40g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, švestky, ...)
40g ořechů (mandle, vlašské, lískové, ...)
20g slunečnicových semínek
1 lžíce medu
2 - 3 lžíce jablečného pyré (rozvařených jablek)
1 lžička skořice

Postup:
1.) Pohanku necháme namočit ve vodě po dobu cca 2 hodin. Pak slijeme přebytečnou vodu, přidáme ovoce, ořechy, semínka, med, jablečné pyré a skořici. Důkladně promícháme a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
2.) Pečeme na 180°C po dobu 30 - 40 minut.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 ruthi. ruthi. | Web | 31. října 2013 v 17:33 | Reagovat

mňam, teda pohanku jsem na sladko ještě neměla, ale určitě to bude dobře! stojí určitě za vyzkoušení, jelikož jsem ji akorát měla se zeleninou, tož tak se těším až to zkusím na jiný způsob ^^

2 Kariol Kariol | Web | 31. října 2013 v 22:48 | Reagovat

Přiznám se, že jsem pohanku nikdy nejedla. A nebo ano a ani o tom nevím. :D
Ale tohle zdravé müsli vypadá dobře a jelikož já takové věci k snídani ráda, možná to někdy, až bude čas, zkusím :)

3 Kathy Kathy | Web | 1. listopadu 2013 v 22:54 | Reagovat

Tak to ti moc gratuluji! Krásný úbytek váhy :)*...Vím, že ty obrázky už jsou moc, a že já nikdy taková nebudu...ale pokusím se jim co nejvíce přiblížit :)...přeci jenom jestli dokážu tohle, tak už všechno :)..A přeci - všechno je to v hlavě! Jenom v hlavě :)..A moc ti závidím tvé spolužáky/kamarády..Kam na ně chodíš, prosím tebe? :D..Je super, že máš takovou podporu :)..

4 Selin Selin | Web | 2. listopadu 2013 v 9:09 | Reagovat

mnam :)

5 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 2. listopadu 2013 v 20:57 | Reagovat

Pohanku miluju, ale sladké snídaně mi způsobují brzký hlad :-) Takže asi zůstanu u mixu se zeleninkou a sýrem k lehčímu obědu či večeři :-) Ale kdyby mi někdo nabídnul, ráda okusím :-)

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 2. listopadu 2013 v 21:07 | Reagovat

[1]: No vidíš, já ji zase neměla nikdy naslano... Trochu se toho stále bojím :)

[2]: Není přece kam chvátat. Máš na to ceéélý dlouhý život :)

[5]: Já mám právě sladko-snídaňové období, takže si nemůžu pomoct :) Jsou ale i dny, kdy mám pocit, že bez třech míchaných vajíček nedám ani ránu :D.
Te mix se zeleninou zní ale moc moc dobře. Já jen moc netuším, jak pohanku "uvařit" já jí zatím jen namáčela, protože když jsem ji jednou přivedla k varu, musela jsem čekat asi hodinu, než byla měkká... No, je to záhada :)

7 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 3. listopadu 2013 v 18:13 | Reagovat

Když jsem s pohankou začínala, moc mi pomohly tyto stránky: http://www.pohankovymlyn.com/recepty.php
A dnes se s ní vůbec nemažu - když mám lámanku, vaří se chviličku, celá pohanka se vaří dýl, obvykle to dělám tak, že na pánev na cibulku mrsknu mraž.zel., koření (třeba milované kari)a pak 1 díl pohanky a 1,5 - 2 díly vody, nechám chvilku povařit a pak dojít - voda se vstřebá a je to :-)

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 6. listopadu 2013 v 20:24 | Reagovat

[7]: Děkuju. Myslím, že tohle jsem potřebovala slyšet... :) Zítra bude pohanková kaše a o víkendu nějaký oběd :)

9 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 7. listopadu 2013 v 5:34 | Reagovat

[8]: Tak to mám radost, že moje mrzké zkušenosti a láska k pohance třeba bude mít pozitivní vliv i jinde... :-) Těším se, až napíšeš o výsledku!

10 Liška Liška | Web | 8. listopadu 2013 v 21:16 | Reagovat

Júú, týmto si mi ako začínajúcej vegetariánke spravila obrovskú radosť! ((:

11 Magdaléna Magdaléna | Web | 9. listopadu 2013 v 16:38 | Reagovat

[10]: :) Jsem trochu končící vegetariánka, ale myslím, že radost bych ti v tomto směru mohla dělat i nadále :)

12 Pirka Pirka | 21. dubna 2016 v 12:43 | Reagovat

Miluju müsli. Narazila jsem na fajne stránky, kde si můžete namíchat vlastní müsli dle chutí i ingrediencí:

http://www.zobshop.cz/vyberte-si/vymysli-musli/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.