Cake pops

1. října 2013 v 14:42 | Magdaléna |  Dorty
Byli 4 a všem bylo 18. Spolužáci a mezi nimi i má nejlepší kamarádka. Slavili to, pozvali všechny známé i neznáme, od kterých se očekávaly dárky. No, co vám budu povídat. Chtěla jsem se vytáhnout.
Cake pops mě vždycky lákaly. Koupila jsem kvůli nim tedy celý Apetit, odmítla investovat do téměř kilogramu bílé belgické čokolády a začala tvořit. Nejdřív jsem měla chuť se zabít. A pak? Pak mě všichni na jeden večer milovali.
Připravila jsem jich přesně 18 a nesla je v noci do Klubu. Pomáhal mi spolužák, který mi cestou stihl vnutit mámy recept na macečky. Asi chce taky dárek. Nechce mu je prý péct tak často... Všichni koukali, i když ve tmě nic neviděli. Kamarádka si je schovala, ale stejně si je ti hladovci a našli a nedokázali odolat tomu, že neví, jak to kuřádko či kulička chutná.



Časová náročnost: čím větší, tím lepší, hlavně ne ve spěchu, vyplatí se začít den předem
Počet porcí: 18 - 22 kuliček

Potřebujeme:

na těsto:
125 g Hery
1 lžička vanilkového extraktu
100 g cukru krupice
2 vejce
250 g polohrubé mouky
špetka soli
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
50 ml smetany
30 ml mléka

na pojidlo:
1 bílá cukrářská poleva
100 ml smetany (12%)

na čokoládové cake pops:
1/2 tabulky hořké čokolády
100% tuk
cukrové ozdoby

na kuřátkové cake pops:
2 bílé cukrářské polevy
100% tuk
barvivo Žloutková žluť v prášku
kousek hořké čokolády na očka (případně čokoládové kuličky)
kousek červeného marcipánu (já použila zbytky marcipánových mrkviček)


Postup:
1.) Nejlépe den předem si upečeme korpus. Troubu předehřejeme na 180°a dortovou formu (18 - 22 cm) vymažeme a vyložíme pečícím papírem.
2.) Heru s vanilkovým cukrem ušleháme do krému a postupně přidáváme cukr. Když je směs hebká, přidáme vejce, mouku, kypřící prášek, sůl a směs zpracujeme do těsta za postupného přidávání mléka a smetany.
3.) Těsto vlijeme do formy a pečeme 20 - 30 minut (záleží na velikosti formy), nebo dokud nezůstane špejle po vytažení čistá. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout (do druhého dne.)


(pokračujeme, až když je korpus zcela vychladlý!)
4.) Druhý den si připravíme pojidlo. Rozehřejeme bílou polevu, vytlačíme ze sáčku a smícháme se smetanou.
5.) Rozkrájíme korpus a ručně ho nadrolíme do velké mísy. Přídáme k němu pojidlo a ručně zpracujeme v co nejhladší a nejvláčnější hmotu.


6.) Z této hmoty pak začneme tvarovat co nejpevnější kuličky cca 3 cm velké. Pokud by nám to nešlo a kuličky by se rozpadaly, je třeba do směsi přidat další smetanu. Hotové kuličky skládáme na plech vyložený pečícím papírem, který dáme nejméně na 30 minut chladit do ledničky.


7.) Připravíme si polystyren nebo krabici s proděrovaným víkem, do které budeme lízátka zapichovat.
8.) Nyní začneme se samotným zdobením - nejprve s tmavými lízátky. V plecháčku rozehřejeme čokoládu s kouskem tuku, jakmile směs získá krémovou konzistenci, stáhneme z plamenu. Vezmeme vždy 2 špejle, které do čokolády namočíme a napíchneme jimi jednu kuličku. Tu pak také celou namočíme, a za pomalého otáčení necháme odkapat přebytečnou čokoládu zpět do plecháčku. Lízátko posypeme ozdobami a zapíchneme do polystyrenu/krabice. Takto ozdobíme polovinu kuliček.
10.) Druhou polovinu přetvoříme na kuřátka. Rozehřejeme obě polevy, vytlačíme ze sáčku do plecháčku a za stálého zahřívání přidáme trochu tuku. Když směs začne téci, opatrně přisyáváme barvivo, dokud nedocílíme požadovaného odstínu. Pak postupujeme jako u tmavých lízátek - namočit špejle, zabodnout, namočit celou kuličku, okapat a zapícnout. Počkáme, až poleva trochu ztuhne, a pak lehce vmáčkneme očíčka z čokolády a přiděláme zobáčky z kousku marcipánu.
11.) Necháme vše ztuhnout a případnou zteklou polevu odstraníme.


Dobrou lízátkovou a hodně úspěchu (nejen) na oslavách. :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ver Ver | Web | 1. října 2013 v 15:34 | Reagovat

Moc ráda bych je někdy vyzkoušela, díky, že jsi mi to připomněla. :)

2 Kariol Kariol | Web | 1. října 2013 v 16:37 | Reagovat

Už v AK jsem je obdivovala! :) Skvělý recept! :)

3 Sentencia Sentencia | Web | 3. října 2013 v 21:37 | Reagovat

tak to vypadá hodně dobře... jen co bude nějaká příležitost, jdu na ně :)

4 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 3. října 2013 v 21:38 | Reagovat

Krásná jsou! A děkuju za krásný pohled! .-)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 6. října 2013 v 10:21 | Reagovat

[1]: Určitě vyzkoušej :). Je to docela snadné, jen to namáčení chce trpělivost a pevný nerv.

[2]: Děkuju :)

[3]: :) Není to náročné na suroviny a výsledek překvapí tebe i ostatní :)

[4]: Děkuji a není zač. Jsem ráda, že dorazil.

6 malaika-hatia malaika-hatia | Web | 6. října 2013 v 21:05 | Reagovat

Já byla tak zvědavá, z čeho to může být a ono je to takhle. :D To je parádní, určitě to někdy musím vyzkoušet :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.