VDP - Salát s pečenou řepou (9)

28. září 2013 v 13:50 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: SOUROZENECKÁ PARTY
Strana: 54

Na první díl televizního Deníku Dity P. jsem se moc těšila. Na televizi prakticky nekoukám, ale v tomhle jsem viděla příležitost, jak to změnit. Zároveň jsem ale nečekala příliš mnoho, protože jsem přesvědčená, že téměř vždy je lepší to, co vidíme/čteme jako první. Pro mě tedy v tomto případě kuchařka. Byla jsem zvědavá na Ditin hlas, na její kuchyň a hlavně na to, co o sobě proszradí. Nicméně nečekala jsem žádný zázrak. Všechny recepty přece znám a, přiznejme si, žádné převratné novátorství to není... Nechtěla jsem být prostě zklamaná. Toť vše. Jediné, co jsem si od toho slibovala navíc, byla ještě větší motivace k vaření. A té si mi, myslím, dostalo požehnaně. Neuběhl tedy ani týden od mého shlédnutí a ž nám na stole stál salát s pečenou řepou.



Co se týče receptu, nejedná se o nic náročného. Prostě dodržíte postup, zkazit nemáte co. Možná jen výběr konzumentů. Dity zaručení se, že tohle bude chutnat i lidem nesnášejícím řepu, bych brala trochu s rezervou. Se salátem nevím, doma řepu všichni milujeme, nicméně dost řepo-nežravců ve svém okolí mám a nevím nevím, jestli bych je tímto způsobem donutila změnit názor.
Já sama jsem to brala trochu jako risk. Doma letos máme na zahrádce řepy spoustu a pravidelně ji zavařujeme, a pak ty skleničky už jen zbožňujeme. Nicméně třeba ve školní jídelně si ji nedávám. Jsem zvyklá na sladkokyselou chuť a tu máme prostě jen doma. Vzdala jsem tedy všechny pokusy s řepou kupovanou a podávanou v jídelnách. Už jen proto jsem byla moc zvědavá, jakým způsobem ji dochutí Dita.

Salát jsem dělala dvakrát. Poprvé jako pozdní večeři, kdy se mi podařilo připálit semínka. Aneb když máte hliníkovou pánev, tak vězte, že zůstane ještě pěkně dlouho pěkně horká a semínka se pěkně přepraží. Co se týče chuti řepy, byla to taková ta kupovaná - takže pro normální lidi asi super, pro mě nic moc.
Podruhé už jsem dala na semínka pozor a schladila je ve dřezu. Taktéž jsem k řepě přidala o lžičku octa navíc a - světe div se - ta změna byla neuvěřitelná!!!

Už chápu, proč Dita salát tak propaguje. Chutná opravdu výborně (na to, že to je salát) a umím si ho představit jako dokonalý předkrm pro návštěvu, která bude ohromeně zírat na netradiční kombinaci bílých tmavě růžových kousků na zeleném podkladu. Samozřejmě si předtím zjistím, jak jsou na tom se vztahem k řepě :).
A semínka? Ta jsou na tom snad to nejlepší. Oprovdu doporučuju, dát si tu práci a chvilku je opražit. Získají tím jemně oříškovou chuť, o které by si mohli jinak nechat zdát, a celkově salát dopní a učiní sytějším.


Ode mě má tedy salát velkou jedničku... a co do vás?
Máte vlastně rádi řepu? A nevadí vám, když od ní celé jídlo zrůžoví? :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sentencia Sentencia | Web | 30. září 2013 v 19:52 | Reagovat

pořad jsem neviděla a nevím nevím, jestli se na něj někdy podívám. Každopádně by bylo super, kdyby ses o recept s námi podělila tady :) řepu můžu, saláty zbožňuju v jakékoliv podobě a už dlouho chci vyzkoušet pečenou řepu, takže tohle je ideální kombinace a příležitost :)

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 1. října 2013 v 21:11 | Reagovat

No, když já právě ty recepty sem dávat nechci - takhle veřejně - je to práce Dity, copyright a tak... :)
Ale kdyby byla nějaká možnost dostat to k tobě soukromě, udělám to moc ráda.
Třeba mail, nebo hození jako komentář k nějakému tvému prastarému článku, ... :) Co ty na to?

3 Teeda Teeda | Web | 2. října 2013 v 22:27 | Reagovat

[2]: Dita sama v jednom rozhovoru řekla, že recepty od pradávna kolují a autorské právo se na ně činit v podstatě nedá. Dokonce při práci v Apetitu říkala, že bylo běžné i kopírování receptů z jiných časopisů. .)Pokud tu tedy nevyfikneš celou knihu, tak ingredience a popsat jak si se s nimi ty sama poprala je klídek. :)

4 Sentencia Sentencia | Web | 3. října 2013 v 21:33 | Reagovat

[2]: klidně mi to můžeš hodit do zprávy autorovi :) díky moc za ochotu. když si vzpomeneš a bude se ti chtít, tak mi napiš a když ne, tak já to někde vylovím. Nedělej si s tím hlavu :)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 4. října 2013 v 19:41 | Reagovat

[3]: Tak ten rozhovor jsem asi nečetla, ale děkuju. Je fajn, že to Dita bere takhle, ale já cítím, že ty recepty chci předávat osobně - když o ně někdo stojí, pak je moc ráda přepíšu (i s tipy). Nevím, prostě mi to přijde nefér, z principu.

[4]: Jakýpak nedělej si hlavu! :) Máš to tam, doufám, že bude chutnat :)

6 M. M. | Web | 27. října 2013 v 21:09 | Reagovat

Dita P. mi není kdovíjak sympatická (ale pořád víc než Darina S., to je čistej hate O:) ), ale recept na salát si asi budu muset vyhledat... řepu miluju (u filmu do mě klíďo píďo padne celá sklenice nakládaný), miluju stroganov s řepou, boršč, carpaccio... prostě vše :) Takže díky za inspiraci :)

7 Jana Jana | 28. října 2013 v 0:22 | Reagovat

Jsem řepný nežravec, ale i tak chci tenhle salát zkusit udělat, hodně mě to láká. A co se týká pořadu - souhlasím snad se vším, co se jí vytýká. Že si dělá reklamu, že divně mluví, scénky se sourozenci a spol. jsou slabé, že recepty jsou převzaté z BBC Good Food, nikoliv od kamaráda, jak tvrdí... Jenže jsem zjistila, že i tak to musím sledovat a ve finále se mi to nakonec ještě i líbí. :-D

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 28. října 2013 v 8:30 | Reagovat

[6]: Já bych nakládanou také mohla po kilech a klidně i samotnou :) Je pravda, že Dita pro mě taky nepředstavuje bohyni (jako pro mnohé jiné ženy), ale líbí se mi , jak vaří s láskou. Je pravda, že někdy to prožívá až moc, ale celkově se mi to její mazlení s ním líbí :)

[7]: Salát určitě vyzkoušej :)
Já také z pořadu nejsem dvakrát odvázaná... spoustu scének mi přijde až trapných (večer v baru, Bridget Jones, smsky, atd...). Hlas je kapitola sama pro sebe, ale tady jsem velkorysejší, s tím Dita přeci jenom mnoho neudělá. Ale jinak stejně jako ty mi to nedá a na každý díl stejně musím kouknout :) Přesto knižní podoba u mě hraji prim :)

9 Martin B. Martin B. | Web | 28. října 2013 v 10:42 | Reagovat

[8]: Mně se líbí nejvíc její prvorepubliková kuchyně, kterou má snad někde na chalupě nebo kde - taková bílá, obložená modro-bílejma kachličkama... ta by mi fakt neva O.O :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.