Plněné žampiony

12. září 2013 v 20:06 | Magdaléna
Někde houbová sezóna vrcholí, jinde teprve začíná. U nás jsme už našli pár hříbků, seschlé babky a jednoho křemenáče. Na smaženici OK, ale na něco jiného? Zatím ne. Nicméně prší a já doufám v lepší houbové zítřky.
Když ale vidím, jak si všechny časopisy a blogy "pochutnávají na houbách", je mi trochu teskno. Proto jsem sáhla po žampionech. Sice tvrdím, že lesní houby jsou chuťově úplně něčím jiným, ale na plnění mám ráda právě žampiony.
A co vy také plníte? Máte nějakou specialitu, co si dát do kloubkou? (Případně co si dáte za klobouk? :) )



Časová náročnost: 30 minut
Počet porcí: 4 (každý dostane 3 žampiony)

Potřebujeme:
12 větších žampionů
1 menší cibulka
olej
100 g šunky
1 vejce
sůl, pepř
strouhaný sýr

Postup:
1.) Žampióny zbavíme nožiček a jejich klobouky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Nožičky nakrájíme na malé kousky. Dáme předehřát troubu na 200°.
2.) Na oleji osmahneme cibulku. Až zesklovatí, přisypeme nakrájené nožičky a dusíme do změknutí. Poté přidáme nakrájenou šunku, chvíli restujeme a nakonec přimícháme vyjíčko. Osolíme a opepříme.
3.) Každý žampionový klobouček posypeme solí a naplníme houbovou směsí. Dáme péct do trouby na 10-15 minut. V posledních 2 minutách posypeme sýrem a zapečeme.

Dobrou žampionovou ;)

Dodatek: Toto jídlo může sloužit také jako překrm. V tom případě stačí servírovat pouze jeden plněný žampion - jsou poměrně syté.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sentencia Sentencia | Web | 13. září 2013 v 11:07 | Reagovat

mňam, tohle vážně můžu... :) nedávno je dělala mamka, ale ve směsi měla něco jiného, jen si už nevybavím co. těch receptů je spousta. Ten tvůj ale určitě zanedlouho vyzkouším :)

2 malaika-hatia malaika-hatia | Web | 13. září 2013 v 12:09 | Reagovat

mňam mňam, dala bych si, achjoo :D

3 Kariol Kariol | Web | 14. září 2013 v 21:02 | Reagovat

Vypadají zajímavě a určitě by nemusely ani špatně chutnat. :) Žampiony jsou jedny z mála hub, které mi chutnají, ostatní mám ráda jen v lese, když je sbírám :D
Tak uvidím, jestli si ukuchtím něco takového... :)

4 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 15. září 2013 v 8:28 | Reagovat

Recept určtiě vyzkouším, mám velkou chut na houby a vaření :D

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 15. září 2013 v 15:30 | Reagovat

[1]: A tak recepty od maminky bývají většinou stejnak nejlepší :)

[2]: :)

[3]: No vidíš, já houby zase raději vařím a jím, sbírání přenechávám jiným :)

[4]: Pokud máš chuť na vaření, tak jsi tu asi správně :)

6 Joina Joina | Web | 17. září 2013 v 14:41 | Reagovat

Ou jéé, mňam :) Vypadá to lákavě, šlo by to i s normálními hříbky?
Jelikož u nás žampiony nerostou a v obchodech houby nekupuji.

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. září 2013 v 14:50 | Reagovat

S hříbky? Já myslím, že určitě... A pokud by ses přece jen bála, možná bych počkala na jaře na májovky (čirůvka májová - taková světlá houba, roste v trávě). Je žampionu dost podobná a v květnu je jí všude plno :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.