Ratatouille

11. srpna 2013 v 11:12 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Jako malá jsem nejedla snad téměř nic. Babička mi dodnes připomíná, že jsem byla živa jen z koprovky, rohlíků a čínského zelí. Když to ale dnes někde vyprávím, nikdo mi to nevěří... "Ty že jsi byla vybíravá, jo? Vždyť jíš i houby a králíka." Přesto ale exituje jídlo, které je mi z celého srdce protivné - lečo! Mám matné vzpomínky, jak mi ho kdosi pěchoval do krku a i teď, kdykoli vidím jeho konzistenci, chce se mi zvracet jako tenkrát. Jaký je ale rozdíl mezi Ratatouille a lečem? Nevím, kuchařky říkají, že v cuketě a lilku, mamka říká, že téměř žádný, děda to nejí jen kvůli tomu cizokrajnému názvu. Pro mě je to ale jasné - v tomhle francouzském jídle jsou velké kousky zeleniny stabilního a identifikovatelného tvaru, ze kterých neteče žádná pochybná šťáva. Chuťově si to možná může být podobné, ale ta forma je v tomhle pro mě to zásadní.



Čaová náročnost: 1 hodiny
Počet porcí: 4

Potřebujeme:
1 cuketa
1 menší lilek
1 žlutá paprika
3 rajčata
1 cibule
50 - 100 g rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
olej
tymián
cukr
sůl

Postup:
1.) Nejprve oloupeme rajčata - dělá se to tak, že je spaříme horkou vodou, necháme odležet a následně zchladíme, pak jdou loupat docela snadno. Pak je nakrájíme.
2.) Nakrájíme si i zbylou zeleninu - papriky, lilek i cuketu na větší kousky. Nakonec pokrájíme nadrobno cibuli.
3.) Ve větším kastrůlku rozpálíme olej a přihodíme cibulku, po chvíli vsypeme papriky a mícháme asi 5 minut. Pokračujeme s cuketou a rajčaty, lilek přidáme až jako poslední. Stále mícháme (s mírou, abychom z toho neměli kaši).
4.) Oloupaný česnek prolisujeme a přidáme ho do kastrůlku spolu s rajčatovým protlakem a tymiánem. Promícháme a necháme dusit na mírném plameni asi půl hodiny.
5.) Na závěr osolíme a osladíme podle chuti. (Pro mě o lžičku cukru navíc :) )

Dobrou bezlečovou :)

inspirace: Kuchařka pro dceru Jany Zatloukalové
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sentencia Sentencia | Web | 12. srpna 2013 v 20:51 | Reagovat

tak tohle máme společné - lečo prostě nepozřu. nevím proč, zkrátka mi to smrdí, vypadá to, jako by to už někdo předžvýkal a prostě... ne! :) jinak jím prakticky všechno, až na mořské plody, ale zkrátka lečo... ble :)

2 katherine. / gettingfit.blog.cz katherine. / gettingfit.blog.cz | Web | 13. srpna 2013 v 9:59 | Reagovat

Ty jsi prostě a jednoduše úžasná! Nejenomže jsi mi poradila nějaké vznešenější využití lilku než jenom prosté osmažení, ale ty jsi ten recept i zveřejnila! Alespoň vím, že je osvědčený! Děkuju moc! :))
Jinak co se týče mých overnight oats, jsou také spíše podle fantazie, než že bych se striktně držela toho, co přesně tam má přijít .. :D Ale smícháním svých oblíbených chutí zase vím, že budou úplně skvělé. :))
Nemáš vůbec zač, jsem moc ráda, že tě můj komentář potěšil! Přece nedovolím, abys měla komplexy, když nemáš vůbec proč, jsi skvělá holka, která co chce, to dokáže. :))

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 15. srpna 2013 v 20:19 | Reagovat

[1]: Ha, spřízněná duše! :)

[2]: Tolik chvály si asi nezasloužím :) červenám se...

4 Strange Strange | Web | 19. srpna 2013 v 16:46 | Reagovat

Tohle bych taky chtěla někdy zmastit, nicméně u nás na zeleninová jídla mají všichni nějakou averzi...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.