Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou

5. srpna 2013 v 18:23 | Magdaléna |  Koláče
Na světě existují různé slasti, ale kynutý koláč s drobenkou mají rádi snad všichni, o tom není pochyb. Já ale vím ještě něco navíc - takový koláč je úplně nejlepší s borůvkami. Voní po létě, prázdninách a vážou se k němu vzpomínky. Je to jedno z těch jídel, které dokáže vyprávět. Můj borůvkový koláč se s vámi podělí o dětskou radost dospělých, kterou vyvolává... Poví vám pohádku o jedné noci, kdy se dvoje rty od borůvek spojily v jedny... Dokáže vás rozčílit, když zjistíte, že váš kousek snědl někdo jiný...
Tohle je pokrm, který probourává ledy a kleští cestu k lidem. S ním ohromíte sebe, expřítele, přítele, profesionální kuchařku i dětskou návštěvu... všechno to mám vyzkoušené. Ať už jej ale nabídnete komukoli, jedno je jisté - nikdo nezůstane jen u jednoho kousku.



Časová náročnost: 1,5 hodiny
Počet porcí: 2 velké plechy a jeden kulatý koláč o průměru 28 cm

Potřebujeme:
těsto
500 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
120 g cukru krystal
2 velké špetky soli
1/2 vanilkového cukru
2 vajíčka
120 g másla
cca 1/2 l mléka (+ lžička cukru)
2 kostky droždí
další
tuk na vymazání plechu
polohrubou mouku
vajíčko
cukr krupice
borůvky (případně jiné ovoce)
drobenka
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
120 g másla

Postup:
1.) V míse smícháme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr a vajíčka.
2.) V hrnečku ohřejeme mléko se lžičkou cukru. Jakmile je mléko vlažné, vypneme vařič a do mléka rozdrobíme droždí. (Vyplatí se zkontrolovat, zda je opravdu čerstvé!! Ušetříme si tím hodinu zbytečného čekání na kynutí, které se neuskuteční.) Hrneček s droždím necháme cca 5 minut v teple přikrytý útěrkou, dokud nevzejde kvásek (pozná se to podle hnědavé čepičky, která vyleze z mléka)
3.) Mezitím rozehřejeme máslo a přidáme ho do mísy.
4.) Nakonec ke všemu poputuje kvásek z mléka a kvasnic.
5.) Ohřejeme si zbytek mléka a za postupného přilévání do mísy začneme zadělávat těsto. Je to trochu ošemetné, protože každý kvásek i každá mouka se chovají jinak, takže množství mléka je pouze orientační. Vždy je ale dobré myslet na to, že z řídkého těsta se snáz udělá husté (pouze přisypeme mouku) než obráceně.
6.) Jakmile má těsto požadovanou lepivou konzistenci - to znamená neteče, ale ani není pevné, začneme ho vařečkou odspoda prodělávat, dokud se nezačnou tvořit bubliny.
7.) Hotové těsto v míse přikryjeme útěrkou a dáme na nejteplejší místo v místnosti (na skříň, na okno, ...) Necháme zhruba hodinu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
8.) Nyní už na každý vymazaný plech/formu přemístíme přibližné množství těsta a prsty vpravíme do všech zákoutí. Pravidelně moučnímě - tím zabraňujeme lepení na prsty. Těsto by mělo být tenké. Nedělejme příliš velké okraje, vytvoří se samy v troubě vykynutím.
9.) Naše nízké okraje pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a můžeme plnit borůvkami. Nakonec ovoce zasypeme cukrem.
10.) Na závěr by měla přijít drobenka, aby ovoce neteklo. Dělá se tak, že smícháme mouku, cukr a povolené máslo a prsty promačkáváme do doby, než vznikne drobivá směs. Udržíme se, nesníme ji samotnou, nýbrž ji rozdělíme na všechny koláče.
11.) Strčíme do trouby (samozřejmě po jednom ;)) předehřáté na 200°a pečeme dokud okraje nezezlátnou.


Dodatek č. 1:
Jestli se vám zdá množství na 3 koláče moc, zapomeňte na nějaké přepočítávání a upečte to tak, jak to je. Garantuji vám, že nezbude ani kousek. A pokud přece jenom, klidně mi ho pošlete. :)
Dodatek č. 2:
Samozřejmě můžeme použít i jiné ovoce. Pokud ale sáhneme po rybízu nebo angreštu, měli bychom jejich přirozenou kyselost vyvážit větším množstvím cukru na posyp.


Dobrou špinavě-pusovou :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sever-rat Sever-rat | E-mail | Web | 5. srpna 2013 v 18:36 | Reagovat

Koláč vypadá skvělě.. dostal jsem na něj velkou chuť..

2 Natalie/Surynka Natalie/Surynka | Web | 5. srpna 2013 v 23:36 | Reagovat

Páni, hned jsem na takový koláč dostala chuť! A recept se mi nezdá složitý, což je velké plus! Jsi šikulka :-)

Ke tvé otázce u mě na blogu, Nanu-Nana je v OC Chodov a v Arkádách na Pankráci a ten  stojánek stojí 240,-  ;-)

3 Sentencia Sentencia | Web | 6. srpna 2013 v 10:21 | Reagovat

safra... ty mi děláš chutě :)

4 Rebele Girl Rebele Girl | Web | 6. srpna 2013 v 20:27 | Reagovat

Naozaj ma najskôr zarazil počet troch koláčov, ale verím že by nezostala ani omrvinka, určite nie u nás doma :) Koláč vyzerá krásne, chutne a toto ovocie zbožňujem, rovnako ako egreše, takže kyslý by som robila vždy, asi by som ovocie nemenila ;)

5 Sydney - tangleds.blog.cz Sydney - tangleds.blog.cz | E-mail | Web | 7. srpna 2013 v 17:43 | Reagovat

Takú formu na koláč vlastne ktorá forma je na prvej fotke dlho ju hľadám :) Našla som len také drobné ale takúto fajn veľkú nie :(

Vidieť že na článku si si dala riadne záležať, a všetko to vyzerá chutne :) Väčšinou sme ešte ale takýto veľký koláč s čučoriedkami alebo boruvkami nerobili, lebo predsa len vyjdú dosť drahšie. Snáď budúci rok keď nám už zaradí čučoriedkový stromček :)

6 Pavla Pavla | 3. srpna 2014 v 15:29 | Reagovat

Za recept davam 1*
Vse dopadlo naprosto perfektne.
Ve finale okraje a kolac zakapnut rumem s maslem a je opravdu dobrota.
Delala jsem z polovicni davky a  mam to na 3 kolacove/dortove formy naprosto presne.
Jen jsem nevedela jake mnozstvi cukru na zasypani boruvek, ale jelikoz nebylymoc sladke, dala jsem na kazdy kolac tak 2-3lzice a super...
Dekuji tedy autorce a posilam spinavou pusu

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 4. srpna 2014 v 16:39 | Reagovat

[6]: Děkuji moc za zpětnou vazbu a jsem ráda, že se vše povedlo, jak mělo. Takovéhle reakce mě vždy dokáží moc potěšit a hned mám chuť blogovat dál a dál :)
Co se týče cukru, dělám to od oka, většinou tak dvě až tři hrsti na jeden velký plech, ale záleží taky, komu je koláč určen :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.