VDP - Jahodový džem s vanilkou (1)

29. července 2013 v 14:45 | Magdaléna |  VDP

Kapitola: ZAVAŘUJU
Strana: 146

Tak a je tu první výsledek vařený pod taktovkou Dity P., jejíž kuchařku se chystám celou uvařit. Když jsem knihu otevřela poprvé, tak kapitolou, kterou jsem byla nejvíc zklamaná, bylo právě zavařování. Tohle je u nás prostě parketa, na které tančí všichni kromě mě. Navíc z jahod jsem chtěla upéct přednostně jahodový dort (tak trochu sobě k narozeninám). Jenže jak už to tak bývá, jahod se zadařilo víc, než je sedmičlenná rodina schopna sníst, ba dokonce se na ně jen koukat, a tak bylo třeba s tím kvantem ovoce řádným způsobem zatočit. A protože jsem čistě náhodou koupila 2 vanilkové lusky (Teda, tak náhodou to zase nebylo - mám s nimi v plánu Panna Cottu), byl výber prvního receptu jasný. Prostě jahodová marmeláda!



Na zkoušku jsem udělala vzorek z půl kila jahod... Když jsem recept četla dědovi, předpovídal mi neúspěch.
"Když tam nedáš Gelafix, neztuhne ti to. Já jsem taky kolikrát udělal marmeládu a tekla."
No, co vám budu povídat, trochu mě tím rozhodil. Nechtěla jsem to ale vzdát u prvního receptu a řekla si, že Ditě budu věřit. Jediné, co se ukázalo jako problém, byl nedostatek citrónů - musela jsem to nějak vyřešit a tak jsem rozpustila kyselinu citrónovou v prášku.

Udělala jsem všechno, jak stálo v kuchařce, směs bublala, všude kolem voněly jahody a já štastně ulepená jsem se cítila jako marmeládová královna.


Směs jsem přelila do skleničky, zavíčkovala a bylo to. Docela dost mi toho zůstalo v hrnci přilepené, ale nepřikládala jsem tomu důležitost... za chvíli už jsem ani nedokázala olíznout lžíci, jak to bylo tuhé. Byla jsem na sebe pyšná, to až řeknu dědovi, že to ztuhlo i bez konzervantů!


Druhý den přijel bratranec a já se ho ptala, jestli si dá lívance. Prej jo. "Tak víš co? Já ti k tomu načnu mojí novou marmeládu." No, málem jsme ji nezvládli ani otevřít. A když jsem chtěla kousek nabrat lžičkou, nešlo to. Ve skleničce prostě byl kus sladké černé gumy... Strejda se mi smál a já proklínala kyselinu citrónovou.


Ještě ten den jsem se rozhodla udělat marmeládu novou - stejnej postup, akorát bez vanilky (potřebovala jsem, aby mi zbyla i na tu Panna Cottu) a s poloviční dávkou kyseliny citrónové.
.... A víte co? Guma opět! Prostě to z té skleničky nešlo dostat.
Děda už si ze mě dělal srandu a smál se, že mám přesně opačnej problém co on. A prej zítra teda uděláme tu jeho se všema Gelafixama a želírovacíma prostředkama. Ok, sbohem Dito, řekla jsem si.

Byl tu další den a my s dědou vařili jahody ve velkém - dva hrnce, několik kil cukru, želírovací sáčky... Děda dělal marmeládového lektora. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se z marmelády stala guma. Nalili jsme do sklenic, zavíčkovali a čekali až to zchladne. Nicméně marmeláda se pořád chovala nějak tekutě. A neztuhla ani do večera. Jednu sklenku jsme tedy načali a opravdu - zavařili jsme super jahodovou kašičku, se kterou byste si ale chleba namazali fakt těžko. Děda tedy marmeládu znovu převařoval, ale tekutá byla stále.

Jo, svět je zlej a nás pronásledujou extrémy. :)
Kdybychom ještě měli jahody, vydala bych se ty citrony prostě koupit a udělat vše přesně podle Dity, protože si myslím, že by to fungovalo. Jenže s jahodami už je amen, tak možná za rok... Mezitím si budeme mazat chleba jahodovou kaší. :)

A kdybyste někdo čistě náhodou měl recept na vydolovatelnou a netekoucí marmeládu, jsem ochotna dát za něj cokoli! :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jana Dostálová Jana Dostálová | E-mail | 1. června 2014 v 14:35 | Reagovat

při hledání receptu na nejlepší jahodový
jsem náhodou narazila na výše uvedený
článek,který mi připomněl lonské trápení s
meruňkovým džemem,který bylo možno konzumovat pouze lžičkou.Teď se chystám na samosběr jahod a chystám se prubnout
Ditin džem přesně podle návodu.uvedný blog je moc pěkně napsaný.

2 Lucie Hornofová Lucie Hornofová | E-mail | 16. září 2014 v 13:04 | Reagovat

Dobrý den, náhodou jsem právě narazila na Váš blog, když jsem hledala postup na vaření povidel podle Dity P., dělám vše podle kuchařky, jen jsem chtěl mrknout jestli ten hrnec dávala do trouby s pokličkou či bez :-)) A Vaše zkušenosti s jahodovým džemem jsou podobné těm mým. Citrónu jsem myslím dala dost, ale džem zůstal bohužel stále tekutý, vyřešila jsem to tak, že z této tekuté jahodové "směsi" dělám dětem tvarohovou zmrzlinu. Další várku jahod jsem už uvařila, stejně jak Váš děda, s Gelfixem a džem je tak akorát. Teď jsem si ovšem místo Gelfixu pořídila Želírku, ta vyšla v testu časopisu Apetit dobře a doporučují ji na zavařování více než Gelfix. Sáček stojí 20 korun a já se zrovna chystám, že ho použiji na rajčatovou marmeládu (ta prý chutná jako šípková) :-)) Hezký den a díky, budu se sem vracet Lucka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.