Vařím Ditu P.

23. července 2013 v 8:00 | Magdaléna |  VDP

(79/100)

Líbí se mi nápad Anny Grosmanové, která se rozhodla uvařit celou Sandtnerku.
Líbí se mi kuchařka Dity Pecháčkové.
Tak proč to nedat dohromady?

aneb rozhodla jsem se, že uvařím celý Deník Dity P.
A na blogu se s vámi potom podělím o fotografii výsledku, o mé dojmy z receptu, o případné zážitky a peripetie při vaření a prostě o cokoli, co mi bude připadat zajímavé. Recepty ale psát nebudu. Je to autorská práce, která Ditu stála spoustu času (a mě spoustu peněz), takže mi přijde nefér publikovat její recepty veřejně. Jistě to chápete.



A jak to vlastně začalo?
Před nějakou dobou nastal v mém životě zlom a já tak trochu přičichla k vaření a pečení. A ta vůně se mi nějak zalíbila, takže mě to drží doposud. Prostě z holky, která snila o kupě služek, životu ve městě a manželovi, co vaří, pomalu roste trochu domácí puťka.

Ale to jsem trochu odbočila. Prostě a jednoduše, jednoho dne jsem cítila, že nastal čas koupit si první kuchařku. Vlastně ani nevím, jak jsem natrefila na Deník Dity P., ale co vím jistojistě je, že mě zaujalo to množství kladných recenzí. Něco jsem si k tomu našla, zkoukla ukázkové stránky a řekla si, že tohle by mi mohlo vyhovovat. Původně jsem to zamýšlela jako svůj dárek k narozeninám, ale nevydržela jsem to a do knihkupectví naklusla hned druhý den. Prohlížela jsem to snad čtvrt hodiny (a to to bylo zabalené v igelitu!), volala mámě, jestli si to mám opravdu koupit, málem jsem už odešla, ale pak... rozhodla jsem se a jistým krokem nakráčela k pokladně. Paní prodavačka ze mě asi měla trochu srandu - ono vidět středoškolačku jak kupuje svou první kuchařku je zábavné samo o sobě, natož když u toho dělá ještě to co já. Nicméně mě ujistila, že jsem si vybrala dobře, ale zároveň naznačila, že podobných kuchařek je víc. A najednou jsme se nějak rozpovídaly... Víte, knihy miluju (a teď nijak nemyslím kuchařky), ale můj vztah ke knihovnicím a knihkupečkám je poněkud...svérázný - prostě špatné zkušenosti. Tahle paní ale byla naprosto senzační. Za těch pár minut jsme probrali Jamieho Olivera, nejbližší rybárny a čerstvost ryb v nich prodávaných, rodinné recepty, ... Odcházela jsem tedy nejen s knihou v podpaží, ale i s úsměvem a s radostí z toho, že jsou na světě i bezva prodavačky jako ona.

Doma jsem kuchařku četla až do noci (byl ještě školní rok). Ráno jsem ji založila do své knihovny a vlastně na ni přes den moc nemyslela, ale večer jsem ji opět vytáhla a četla až do noci. Je to trochu jako pohádka... Každá kapitola začíná příběhem z Ditina života a i každý recept má svoji minipohádku. A navíc ty fotky. Je pravda, že fotografie toustu přes dvě strany je zbytečný luxus, ale ty obyčejné jsou pro mě naprostá nutnost. Babička sice preferuje čistě kuchařkové postupy a Dita se jí příliš nelíbí, ale já potřebuju to jídlo vidět, abych si ho vůbec chtěla uvařit. Když si přečtete "Pohár Pusinka" moc to s vámi neudělá, ale pokud uvidíte nádhernou fotku na A4 se skleničkou naplněnou šlehačkou, pusinkami a jahodami, tak prostě musíte jít a šlehat bílky a krájet jahody a přilévat whiskey.... a.... a pak to celé sníst. :)

(tyhle bábovičky mě dostávají ze všeho nejvíc - zdroj obrázku)

No a začátkem prázdnin ve mě uzrál nápad, že si prostě Ditu celou uvařím a sním. :) Pěkně recept po receptu, beze spěchu, bez velkých úprav zvládnu celou její kuchařku. Opravdu všechno. (No, vlastně rillettes možná vynechám. Jedná se o jakousi francouzskou "paštiku" ze sádla a několika druhů mas a mě se to vůbec nelíbí, tak tady ještě uvidíme :) ) A blog mi bude sloužit jako prostor, kde si budu moct své kroky zaznamenávat, kde mě to bude nutit vytrvat a nevzdat to. Nebojte se, nezahltím vás teď Ditou, nespěchám s tím, ale čas od času se tu něco objeví - v liště Vařím Ditu P.

A nyní už seznam všech jídel, ze kterého budu postupně odškrtávat:

DĚTSKÉ SLASTI
meruňkové knedlíky
rajská omáčka


PO BABIČCE
vdolečky s mákem
koblihy (67)


SOUROZENECKÁ PARTY
krůtí stehna se šalotkami
kari žebra


MOJE AMERICKÁ LOVESTORY
skořicoví šneci
bostonské dortíčky

Z ČESKÉ HOSPODY
řízek (22)
kuře na paprice s krupicovými noky




PIKNIK
chai (24)

VYPROŠŤOVÁKY
fish & chips & domácí tatarka
skořicová žemlovka
ZAVAŘUJU

CO JSEM SE NAUČILA OD MAJKA
bramborový salát s jablkem
krkovička na medu

PO SEXU
steakový salát
krevety s chilli omáčkou
churros s mexickou čokoládou

MÉ DORTY
pavlova (57)



VÍKEND V PAŘÍŽI
hovězí po burgundsku
cibulačka
rillettes
crème brûlée s bobkovým listem
éclairs s vanilkovým krémem

TEPLÉ DEZERTY
krambl (23)



VLAKEM
sekaná


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Teeda Teeda | Web | 24. července 2013 v 11:03 | Reagovat

Já tu kuchařku miluju. Ditu sleduji už hodně dlouho a to že vydala knihu bylo to nelepší, co mohla udělat. Jsem ráda, že opustila Apetit a vrhla se do toho po svém. A nemůžu se dočkat dalšího dílu! :) Kuvhařka Dity je jediná kuchařka, kterou jsem si koupila sama a kdykoli mám chutě, kochám se svým podepsaným vydáním a těmi krásnýmy velkými fotografiemi, která jsou součástí toho všeho. Miluju tu kuchařku, to její nádobí a i to, jak píše. Její úvodníky ke kapitolám, by se mohly vydat zvlášť, jako povídkový soubor. :)

2 Strange Strange | Web | 25. července 2013 v 16:03 | Reagovat

Mmm...zajímavý nápad. Šup, šup ke sporáku, jsem na ty fotky zvědavá :D

3 PaPája PaPája | Web | 29. července 2013 v 11:44 | Reagovat

O téhle knížce jsem jenom nějak mimochodem zaslechla. Ale ty recepty vypadají teda úžasně! :))
Těším se na "první dojem"! :)

4 Kača Kača | E-mail | Web | 22. září 2013 v 13:41 | Reagovat

Jé, náhodou jsem narazila na tvůj blog a dost mě potěšilo, že ses do tohodle dala! Já o tom uvažovala ze začátku, jelikož jsem byla z kuchařky nadšená! Těším se na tvé další pokusy! :)

5 Wnaty Wnaty | Web | 17. října 2013 v 19:08 | Reagovat

Ooo to je úžasný nápad, takový projekt :) Páni nic takovýho by mě asi nenapadlo, tak ať se ti všecko povede ;)

6 Vendy Vendy | Web | 19. října 2013 v 17:13 | Reagovat

To vypadá slibně! Podobný projekt jsem viděla ve filmu Julia a Julie, napadlo mě něco podobného zase podle měsíčníků Apetit, ale to by bylo pro mou kapsu moc náročné.
Ale ráda vidím, že něco takového podnikají i další blogerky, ať jde o Sandtnerku nebo Ditu P.
Receptíky vypadají lákavě, líbí se mi i kapitolovky, zajímavé rozlišení, sympatické názvy.
Babička už má své zažité a je pro klasiku, se kterou vyrůstala a která se jí osvědčila i v životě. Ty zas chceš zkoušet něco nového...
Takže, držím palce, ať se ti daří s vařením!

7 Leopardí Mládě Leopardí Mládě | E-mail | Web | 29. října 2013 v 7:02 | Reagovat

Mně to trochu připomnělo film Julie a Julia. Super nápad. Já jsem bohužel trochu vybíravá, takže bych pak všechny recepty pravděpodobně ani nejedla...

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. října 2013 v 8:13 | Reagovat

[1]: Taková nadšená fanynka - to je krásné. :) Z druhého dílu já mám třeba trochu strach...

[4]: To je škoda, že jsi nezačala... Mohly jsme být dvě :¨)

[6]: To, že prvotní nápad je z Julie and Julia jsem zjistila až o moc později. Nicméně film jsem viděla a líbil se, takže... :)
Kdyžtak na Ditu jukni i v knihkupectví :)

[7]: No, tam ten nápad asi taky vzniknul :)
Já jsem byla kdysi taky vybíravá, ale dnes mi to nikdo nevěří :) Ale přijde mi, že Dita má recepty spíš pro nevybíravce - sladká jídla jedí skoro všichni - a těh je tam (bohužel pro mě :D)  plno.

9 macatamamina macatamamina | Web | 14. ledna 2014 v 9:11 | Reagovat

Ditu mám moc a moc ráda a ráda vařím podle jejich receptů :) Jediné, co mi od ní moc nechutnalo bylo citronové kuře s bramborem, ale jinak jedna mňamka vedle druhé ;)

10 Jane Jane | E-mail | Web | 14. ledna 2014 v 21:11 | Reagovat

Je fakt, že to jak jídlo vypadá, hodně znamená :) (A platí to nejenom u jídla...) Hodně štěstí :)

11 Simona Simona | E-mail | 17. února 2014 v 15:38 | Reagovat

Ahoj , perfekní blog!:-)z Dity .P. jsem dělala jen krkovičky na medu a musím, říct, že nám vůbec,ale vůbec nechutnaly:-( nasládlé, bez chuti, mdlé blé,jsem zvědavá až je zkusíš ty...

12 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. února 2014 v 16:13 | Reagovat

[9]: Tak citrónové kuře asi neznám. Je z kuchařky? :)

[10]: Děkuju. :)

[11]: Díky moc. Upřímně - na krkovičky jsem zvědavá. U nás se maso na sladko nikdy nesetkalo s moc pěknou odezvou, a tak je stále odkládám... Ale přijde na ně :)

13 Amelie Amelie | Web | 11. května 2015 v 20:07 | Reagovat

Máme ji doma, musím do ní zase někdy nahlédnout...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.