Lívance s jahodovou merendou

7. července 2013 v 20:40 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Lívance se u nás dělají jako hlavní jídlo... Vlastně spíš hlavní jídla. První den je na kamnech upečeme a jíme ještě teplé se studenou merendou, druhý den si je mažeme marmeládou a třetího rána je nakrájíme na kostičky a přiklepneme vajíčko. Všechny kombinace jsou božské - ať už kontrast horkého s vychleznými jahodami, nebo jednoduchá a přitom hříšná snídaně. Už jen proto se u nás nepočítají lívance na kusy, ale spíš na desítky blížící se stovkám. A říkám vám - ještě se nestalo, že by zbyly, často se ani nedožijí své vajíčkovo-snídaňové derniéry.



Časová náročnost: 2 hodiny
Počet porcí: 50-100 lívanců

Potřebujeme:
lívance
2 l mléka
(40 g másla/Hery)
2 vejce
3 kostky droždí
5 velkých špetek soli
4 lžíce cukru
1200 g polohrubé mouky
merenda
1/2 velké misky jahod - studených z ledničky
200 g smetany (12%) - 1 kelímek
cukr

Postup:
1.) Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Pokud máme kupované, přidáme tuk a poté rozkvedláme vejce a droždí (nepřekvedlat!). Osolíme, osladíme, vmícháme polohrubou mouku a necháme vykynout.
2.) Mezitím roztopíme kamna, připravíme si plech a rozehřátý tuk. Teplota kamen je nejzrádnější věc - nesmí příliš "hicovat", jinak se lívance snadno spálí, zároveň ale musí dostatečně hřát, aby opékaly dozlatova.
3.) Vykynulé těsto naléváme sběračkou na tukem potřený plech. Pečeme z obou stran. Lívance odkládáme na vál.


K lívancům podáváme merendu:
1.) Vychlazené jahody rozmačkáme vidličkouv misce a osladíme podle chuti. Zalijeme smetanou, promícháme.


Dobrou nepřestávající... :)

Dodatek:
Fotky jsou foceny speiálně pro blog, ale u nás se lívance takhle nejí. :)
My je pěkně naskládáme na vál (viz druhá fotografie), merendu uděláme do obrovské mísy se spoustou lžic. Každý si pak bere jaký lívanec chce, sruluje ho do ruličky a přikusuje k merendě... a pak další... a další...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Less Less | Web | 7. července 2013 v 21:36 | Reagovat

Vypadají lahodně... mmm :DD

2 Sydney - tangleds.blog.cz Sydney - tangleds.blog.cz | E-mail | Web | 8. července 2013 v 17:00 | Reagovat

Odpovedám na tvoj komentár, hoc si ho pridala ešte v nedeľu, avšak som nemala náladu na komentovanie. No som moc rada že si si čítala aj tie články pre bloggerky, jeden nový post mám v rozepsaných článkoch a tak by som ho chcela zajtra alebo pozajtra zverejniť :)
Ono dáva to dosť času odkomentovať. Ako väčšinou sa poďakujem za posledný komentár a potom sa vyjadrím k článku blogu, kde komentujem. Ono, snažím sa aby som tých návštevníkov nestratila a tým pádom sa im aj zavďačila :)

Vždy som chcela vedieť recept na lievance, avšak spočiatku mi prišli dve hodiny dosť veľa. A potom pozerám na aký mega veľký počet to je :D Ono by som to spravila len z pol litra mlieka a tak by som to musela prepočítať. Avšak problém by to nebol :) Lievance sa líšia chuťou od klasických palaciniek? Sú lepšie alebo naopak? :)

3 Strange Strange | Web | 8. července 2013 v 21:23 | Reagovat

Mmm, že bych taky udělala? :)

4 PaPája PaPája | Web | 14. července 2013 v 21:14 | Reagovat

Jáj, to vypadá přímo BOŽSKY! Tyhle věci já teda můžu. O těhle 3 variantách jsem ještě neslyšela, asi nějaká vaše specialita?:)

5 Maggie Maggie | Web | 8. září 2013 v 15:11 | Reagovat

Paráádní :) vypadají skvěle, asi je taky vyzkouším podle tebe :)

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 10. září 2013 v 17:11 | Reagovat

[1]: Také jsou :)

[2]: Palačinky jsem mockrát nejedla, ale u mě stále vedou lívance. :)

[3]: určitě se do nich pust :)

[4]: Já je taky můžu (a to jako že dost :D ). Naše specialita? No to si piš!!! :)

[5]: Bude mi ctí, jen doporučuji snížit množství, pokud nejsi obklopena lívancožrouty :D A dej vědět, jak dopadly :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.