Jahodové slasti

6. července 2013 v 12:32 | Magdaléna |  Kolem a kolem jídla
Upozornění! Článek je nevhodné číst v hladovém stavu, hrozí selhání slinných žláz!!!

Venku je dnes docela zataženo, ale já jsem přesto od rána docela čilá. Už mám za sebou dokonce vyření marmelády, konkrétně pokus o ni číslo 3. Předevčírem jsem zkoušela jahodovou s vanilkou podle Dity P. (článek doufám přibude) a včera tu stejnou jen bez vanilky. Musím říct, že na chuť byla skvělá, jen byl problém jí dostat ze skleničky, protože neuvěřitelně ztuhla... Máme teda doma 3 sklenky výborné jahodové gumy a já netuším, co s ní :). Nicméně jahod je i přes nespočet mých (rádoby) kuchařských pokusů stále moc a moc, a tak šéfování nad marmeládováním přejal děda a vzali jsme to ve velkém. Teď nám tu chladne asi 20 sklenek jahodové marmelády a já doufám, že Gelafix udělal svoje a marmoška půjde namazat. :)

Abych vás o jahody neochudila, rozhodla jsem se věnovat jim speciální článek a udělat vám tak opět chutě. Původně jsem měla v plánu uvěřejňovat i s recepty postupně, ale bylo jich zkrátka tolik, že by to blog totálně zahltilo. Dávám sem tedy jen fotky s krátkým popiskem sloužící spíš jako navnadění a inspirace, protože výroba je povětšinou jasná, rychlá a hlavně jednoduchá :)



Prosím pěkně - úroda z naší zahrádky... ale nemyslete si, že jich bylo tak málo. Nijak jsem to nepočítala, ale odhaduju, že 10 možná 15 takových mís jsem nasbírala.

Mámin jahodový dort. Pekla mi ho vždycky k narozeninám, když jsem byla malá. Teď ho peču sama a opravdu si to užívám, protože je neodolatelný a je v něm schované moje dětsví. Vždycky když cítím tu vůni jahod a piškotu, vrátím se v čase o několik let zpátky.
Letos jsem ho pekla dokonce 2x - jednou na rozlučku a podruhé jen tak jako předčasný narozeninový dort.

Tento koláč už jsem tu viděli, tak jenom přidávám pro kompletnost. Pokud máte radi šlehačku, tak vězte, že toto je koláč snů.

Teď něco jednoduššího - skleničky s jahodami, piškoty a mascarpone - idální letní dezert. Původně jsem chtěla použít ty přípitkové s nožičkou, ale měli jsme jich doma jen 6 a já potřebovala 7, aby se dostalo na každého.
Nečekala jsem žádné velké ovace, a proto mě překvapilo, že mamka se po tom mohla doslova utlouct, holt kdo je nekorpusový typ, přijde si na své. :)


Recept na jahodový kefír už tu byl, tohle je něco ještě jednoduššího, víc jahodového a osvěžujícího. U nás ve městě je speciální prodejna na podobně koktejly, kde si za takovouhle skleničku účtují 59,-. Chodím tam ráda i za ty peníze, protože je to podle mého podnikání, které si zaslouží podporovat. Když máme ale doma kvanta jahod, proč nezkusit něco podobného i s vlastním mixérem?

Domácí jahodová zmrzlina... výrobní tajemství. :)

Když jsem pekla jeden z mnoha jahodých dortů, inspirovala jsem se u Teedy a v domnění, že se jedná o jakýsi piškot jsem pekla i ten její. Nevím, co jsem udělala špatně, ale piškot mi "nevyšel" ani trochu, byla to než taková placka. Nicméně byla docela dobrá a tak jsem jí nakrájela na osminky, mázla jogurtem a navrstvila ovocem - a světe div se - byla z toho mňamka snídaně.

Myslím, že komentáře netřeba... Snad jen - lesní jahůdky jsou prostě lesní jahůdky.

A teď přichází zlatý hřeb! Lívance! Recept na ně už je napsát a sem přiletí hned zítra.

A když už vážně nevíte co s jahodama, marmeláda to jistí (oficiálně se teda jedná o džem, ale kdo tomu tak říká?). Tohle je fotka mé gumové, ale kdybyste měl někdo recept na OVĚŘENOU jahodovou marmeládu, ozvěte se prosím... kdykoli... kamkoli.... Děkuji :)

Doufám, že jste si příliš neposlintali klávesnici a pokud přece jenom, můžete se mi pomstít a přihodit nějaký ten mňamkatip do komentářů. :)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 blažena blažena | Web | 6. července 2013 v 12:44 | Reagovat

No poslintala jsem si klávesnici pěkně! :D
Nejvíc mě ale dostala ta první fotka, mně to připadá jako lesní jahůdky a ty já mám nejradši.

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 6. července 2013 v 12:59 | Reagovat

[1]: Ano, jsou to lesní :) drží je v rukou můj malý bratranec.

3 blažena blažena | Web | 6. července 2013 v 13:39 | Reagovat

Tak jsem se nespletla, u nás ještě lesní jahůdky nejsou.

Posílám odkaz na ten med, já jsem si dala tu práci a stopky jsem co nejvíc odstříhala, přijde mi, že ten med hned úplně jinak, nádherně voní.
Krásně mi zhoustl, protože obsahuje víc cukru, koneckonců je to med.
Příště udělám rozhodně medu víc. :-))

http://www.rozhlas.cz/brno/recepty/_zprava/bezinkovy-ocet-a-med--1222395

4 Sentencia Sentencia | Web | 6. července 2013 v 17:06 | Reagovat

tak tohle je vážně za trest... :) já mám na něco takovou chuť!!! všechno vypadá naprosto úžasně. Jahody miluju na všechny způsoby a na sladko asi nejvíc :)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 6. července 2013 v 18:38 | Reagovat

[3]: Moc děkuji. Seženu citrony a pustím se do toho... a kdybych to nestihla, alespoň budu mít nějaký bezový tip napřesrok.

[4]: :) Děkuju. Abych řekla pravdu, teď si mě úplně rozhodila... jahody na slano... to si neumím moc představit, ale dst by mě to zajímalo.

6 Kirstie Kirstie | Web | 6. července 2013 v 20:55 | Reagovat

Mňamky :3

7 Lulu Lulu | E-mail | Web | 7. července 2013 v 20:31 | Reagovat

Mňam. Aj keby som celú pizzu zjedla pred prečítaním tohto článku, tak by mi tiekli sliny a bola by som hladná tak či tak. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.