Ovesné sušenky

9. června 2013 v 20:24 | Magdaléna |  Sušenky
Tyto sušenky jsem pekla naštěstí před třídním výletem. Říkám naštěstí, protože z plánovaných pár kousků se vyklubalo 64, což bychom doma nikdy nesnědli, ale spolužáci s nimi jistě rychle zatočí :) Jsou slaďoučké, křupavé, s ovocem i oříšky, ... prostě přesně takové, jak si ovesné sušenky představujete.



Časová náročnost: 2 hodiny
Počet porcí: 60-70 kousků

Potřebujeme:
2 a 1/2 hrnku ovesných vloček
1 hrnek celozrné mouky
špetku soli
1 hrnek nasekaných ořechů (vlašské, lískové, mandle, ...)
1/2 hrnku nakrájeného sušeného ovoce (rozinky, brusinky, švestky, datle, ...)
200 g másla
1/2 hrnku třtinového curku
2 lžíce sirupu ze svatojánského chleba
6 lžic mléka
1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup:
1.) Do velké mísy sesypeme ovesné vločky, mouku, sůl, nasekané ořechy a nakrájené ovoce.

2.) V kastrůlku rozpustíme máslo a vmícháme cukr se sirupem.
3.) Do hrnečku nalijeme mléko a necháme v něm rozpustit prášek do pečiva.
4.) Do mísy se sypkými ingrediencemi přilijeme máslovou i mléčnou směs. Promícháme. Neděsíme se, že konzistence je spíše sypká než těstová - tak to má být. :)

5.) Předehřejeme troubu na 160°.
6.) Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí vykrajovací formičky nanášíme těsto. Jde to pomalu, ale efekt stojí za to. Čím víc tam směs "namačkáte, tím bytelnější sušenky budou. Jinak není od věci formičku čas od času umýt, pak tolik nelepí.

7.) Pečeme zhruba 30 minut - do zlatova, ale aby se ovoce nespálilo.
8.) Z plechu sundaváme až vychladlé, jinak riskujeme rozlámání.

Dobré sušenkování :)


Dodatek č.1: Nemáme třtinový cukr, ani celozrnnou mouku, takže jsem použila klasické. Je to méně zdravé, ale když není, tak není...

Dodatek č.2: Kdybyste zase vy neměli sirup ze svatojánského chleba, vůbec bych se nedivila. Já ho koupila mám pocit na Kypru, takže ani nevím, zda je k dostání tady... Pokud ale dáte javorový sirup nebo jen obyčejný med, vůbec nic se nestane.

Dodatek č.3: 60 kousků je opravdu hodně, takže pokud nepečete jako já pro regiment spolužáků, bude lepší pracovat s polovičním množstvím.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lena Lena | Web | 10. června 2013 v 19:53 | Reagovat

Vypadají výborně....a určitě i tak chutnají ;) :)

2 V. V. | E-mail | Web | 2. června 2014 v 21:47 | Reagovat

A jakou mouku použít jako náhradu za celozrnnou? :) Chystám se to zkusit! :3

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 3. června 2014 v 18:13 | Reagovat

Normální hladkou :). Není to problém, taky jsem to už dělala s ní.
.
A pro normální potřeby doporučuju poloviční dávku :) Ať chutnají :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.