Oblačno, místy rebarbora

2. června 2013 v 8:20 | Magdaléna |  Buchty na plech
Dlouho jsem se chystala na rebarborový koláč a snad ještě déle jsem hledala nějaký báječný recept. Ten ale vlastně ležel celou dobu téměř na dosah ruky.... Jednoho odpoledne jsem o svých rebarborových snech mluvila s babičkou a ta najednou sáhla do své hromádky receptových papírků a vytáhla jeden s prostým názvem Rebarborový koláč. "Je to ta nejrychlejší buchta - nahážeš tam pár hrnků a je to." řekla mi tehdy.



Pár dní na to jsem v dešti vyběhla na zahradu ořezat rebarboru. Vrátila jsem se s plnou náručí, úplně promočená. Vyždímala jsem tepláky ještě na verandě a bosky běžela do kuchyně ji nakrájet. To jsem ještě nevěděla, že na kilo rebarbory budu muset celý proces včetně ždímání absolvovat ještě jednou... Připadala jsem si v tu chvíli jako několik set let v čase zpátky - v době, kdy si každý musel svou porci doslova vydobýt. A vlastně jsem byla neuvěřitelně ráda, že jsem holka z vesnické samoty, protože podobný promokle-uspokojivý pocit si v regálu supermarketu nekoupíte.

A když jsem koláč vytahovala z trouby, vykoukly na mě nadýchaná oblaka podobné těm, ze kterých na mě pršelo. Prostě oblačno, místy rebarbora.

Časová náročnost: 20 minut (+ 45 minut pečení)
Počet porcí: 1 plech - takže záleží, jak velké kousky nakrájíte :)

Potřebujeme:
těsto
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
náplň
1 kg rebarbory
cukr
0,5 kg zakysané smetany (nemusí být)
skořice (nemusí být)

Postup:
1.) Rebarboru nakrájíme na kousky
2.) Vrhneme se na těsto! Je to strašně složitý - všechno nasypeme/nalijeme do mísy a promícháme - to je všechno :).
3.) Plech vyložme pečícím papírem, vlijeme těsto, nasypeme všechnu rebarboru (nelekáme se, že je jí tam moc :) ) a zasypeme trochou cukru.
4.) Pečeme 45 minut při 180°.


Nyní máme dvě možnosti:
a) nechat to tak, jak to je
b) počkat až koláč vychladne (což je značně nadlidský úkol) a rozetřít na něj zakysanou smetanu + posypat skořicí

No a protože já jsem se nemohla rozhodnout, ...


... udělala jsem to půl na půl :)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 glaciem glaciem | Web | 3. června 2013 v 23:31 | Reagovat

Naše babička taky dělávala rebarborový koláč... Sice vypadal jinak než tvůj, ale díky za připomenutí...

2 eqigecojl eqigecojl | E-mail | 17. srpna 2018 v 0:18 | Reagovat

http:/// - .ankor <a href="http:///">.ankor</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.