Oblačno, místy rebarbora

2. června 2013 v 8:20 | Magdaléna |  Buchty na plech
Dlouho jsem se chystala na rebarborový koláč a snad ještě déle jsem hledala nějaký báječný recept. Ten ale vlastně ležel celou dobu téměř na dosah ruky.... Jednoho odpoledne jsem o svých rebarborových snech mluvila s babičkou a ta najednou sáhla do své hromádky receptových papírků a vytáhla jeden s prostým názvem Rebarborový koláč. "Je to ta nejrychlejší buchta - nahážeš tam pár hrnků a je to." řekla mi tehdy.



Pár dní na to jsem v dešti vyběhla na zahradu ořezat rebarboru. Vrátila jsem se s plnou náručí, úplně promočená. Vyždímala jsem tepláky ještě na verandě a bosky běžela do kuchyně ji nakrájet. To jsem ještě nevěděla, že na kilo rebarbory budu muset celý proces včetně ždímání absolvovat ještě jednou... Připadala jsem si v tu chvíli jako několik set let v čase zpátky - v době, kdy si každý musel svou porci doslova vydobýt. A vlastně jsem byla neuvěřitelně ráda, že jsem holka z vesnické samoty, protože podobný promokle-uspokojivý pocit si v regálu supermarketu nekoupíte.

A když jsem koláč vytahovala z trouby, vykoukly na mě nadýchaná oblaka podobné těm, ze kterých na mě pršelo. Prostě oblačno, místy rebarbora.

Časová náročnost: 20 minut (+ 45 minut pečení)
Počet porcí: 1 plech - takže záleží, jak velké kousky nakrájíte :)

Potřebujeme:
těsto
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
náplň
1 kg rebarbory
cukr
0,5 kg zakysané smetany (nemusí být)
skořice (nemusí být)

Postup:
1.) Rebarboru nakrájíme na kousky
2.) Vrhneme se na těsto! Je to strašně složitý - všechno nasypeme/nalijeme do mísy a promícháme - to je všechno :).
3.) Plech vyložme pečícím papírem, vlijeme těsto, nasypeme všechnu rebarboru (nelekáme se, že je jí tam moc :) ) a zasypeme trochou cukru.
4.) Pečeme 45 minut při 180°.


Nyní máme dvě možnosti:
a) nechat to tak, jak to je
b) počkat až koláč vychladne (což je značně nadlidský úkol) a rozetřít na něj zakysanou smetanu + posypat skořicí

No a protože já jsem se nemohla rozhodnout, ...


... udělala jsem to půl na půl :)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 glaciem glaciem | Web | 3. června 2013 v 23:31 | Reagovat

Naše babička taky dělávala rebarborový koláč... Sice vypadal jinak než tvůj, ale díky za připomenutí...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.