Bezinkový sirup

23. června 2013 v 20:10 | Magdaléna |  Do hrnečku
Každé ráno chodím na autobus kolem bezu, který je právě v těchto dnech doslova obsypaný květy. Doma z nich jednou ročně děláme kosmatice. Mě ale lákaly i z jiného důvodu - dost se mi totiž zamlouvala představa bezinkové šťávy. Rodina mě zrazovala (už mě to snad ani nepřekvapuje), že prý to babička kdysi zkoušela a chudák děda to musel všechno dopít :). Vyslechla jsem, ale nedbala - a víte co? Během přípravy mě napadlo to nejdokonalejší použití! Konec roku se spolužáky zapijeme bezinkovou vodkou. :)



Časová náročnost: 15 minut + min 24 hodin odležení + 10 minut
Počet porcí: 1 litrová lahev

Potřebujeme:
cca 10 bezových květů
1 l vody
1 kg cukru krupice
1 citron (chemicky neošetřený!!)
1 lžíce kyseliny citronové

Postup:
1.) Vyrazíme na lov bezových květů. Ještě na místě oklepeme všechny broučky, mušky a jiný svinčík.
2.) Doma přivedeme vodu k varu a rozmícháme v ní všechen cukr. Jakmile se rozpustí, sundáme z ohně, necháme malinko zchladnout a přidáme na plátky nakrájený citron, kyselinu citronovou a bezové květy. Necháme louhovat minimálně 24 hodin.
3.) Druhý den vymačkáme citrony i květy a ponecháme jen šťávu. Krátce převaříme a zcedíme přes plátno do skleněné lahve.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.