Perník

8. května 2013 v 19:00 | Magdaléna |  Buchty na plech
No jo, přiznávám, mám slabost pro tmavé buchty a pro perníky obzvlášť. Tenhle je ale ze všech perníků ten nejperníkovatější - a neznám nikoho, komu by nechutnal. U nás doma zmizí do druhého dne (a to je ve 4 lidech opravdu co říct :) ).
Samozřejmě musím tímto poděkovat své kamarádce Anežce a její mamce, u kterých jsem tuto božkost poprvé ochutnala a které vydržely mé naléhání a recept mi daly.



Časová náročnost: 20 min (bez pečení)
Počet porcí: záleží, jak velké kousky si dopřejete :)

Potřebujeme:
400g hladké mouky
300g moučkového cukru
2 vejce
2 lžíce kakaa (já dávám ještě o špičku lžíce víc :) )
2 lžíce zavařeniny
0,15l oleje
0,25l zakysané smetany (pokud stejně jako já, kupijete kelímek o 200g, nastavte to lžící bílého jogurtu)
0,2l mléka
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1 kypřící prášek do perníku
50g rozinek
50g vlašských ořechů
(mletý hřebíček)

Postup:
1.) V hluboké misce rozmícháme hladkou mouku, prosytý cukr, vejce, kakao, olej, zavařeninu, zakysanou smetanu, mléko, sodu, skořici, (mletý hřebíček) a prášek do perníku. Celou směs promícháme. (důkladnost se tu opravdu vyplatí)
2.) Ochutnáme, jestli to chutná správně perníkově. :)
3.) Vlašské ořechy nasekáme a spolu s rozinkami přisypeme do těsta.
4.) Pečeme na vymaštěném a hrubou moukou vysypaném plechu na 200° zhruba 30 - 40 minut.

Dobrou chuť ;)

Dodatek: Pokud nevíte, co je to zavařenina, nevěšte hlavu. Je to obyčejná marmeláda. Já se musela taky zeptat. :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.